Menu

Ca să aibă cu ce se îmbrăca la început de mandat… Fostul primar Ionică i-a lăsat ca moștenire lui Cristian Gentea o licitație făcută praf pentru un proiect de 10 milioane euro

f_350_200_16777215_00_images_poze_2020_10octombrie_ionica_gentea10.pngFostul primar al Piteștiului, Cornel Ionică, i-a lăsat noului primar Cristian Gentea un minunat cadou ca moștenire, care constă într-o licitație făcută praf în prima fază, în ce privește inițierea unui contract de circa 10 milioane de euro, bani proveniți dintr-un proiect european câștigat de Primăria Pitești. Este vorba de un program de investiții programate să se facă pentru modernizarea infrastructurii serviciului public local de călători şi dezvoltarea transportului nemotorizat din Pitești. Ei bine, exact cu puțin timp înainte de alegerile locale caștigate de Gentea și la care Ionică n-a mai putut să candideze ca primar, Primăria Pitești a sucălit așa de bine toate treburile cu licitația organizată pentru desemnarea consultantului privind achizițiile care se vor face în afacerea respectivă, încât dichisurile din hârtii s-au înnodat și au pătruns pe arătura legii, de parcă ar fi fost făcute cu coasa și cu furca. Imediat, s-a declanșat scandalul, evident. Și nu oriunde, ci la București, taman în birourile în care se judecă disputele și conflictele izbucnite între operatorii economici care își dispută contractele scoase la licitații. Iar la Pitești, miza era uriașă… Ca atare, și tărăboiul a fost pe măsură.

Așadar, una bucată firmă din Slatina, intitulată Devlink Comtech Technologies SRL, reprezentată de un anume Cosmin Deaconescu, a sărit ca arsă la auzul veștii că întreg contractul de „Servicii de consultanță în achiziții publice aferente proiectului «Modernizarea infrastructurii serviciului de transport public local de călători și creșterea atractivității transportului nemotorizat»” a fost livrat firmei FIP Consulting SRL din București (firmă administrată de Radu Andronic). Reclamații, vociferări, hărmălaie din toate părțile, până când, așa cum am spus, întreg tărăboiul a ajuns la București, în birourile organismului specializat care judecă toate litigiile apărute în procedurile de achiziții publice. Și, ce să vezi!? Verdictul dat de aici, pe la finele lunii trecute, n-a fost dat tot cu furca sau cu coasa cu care lucraseră oamenii din Primăria Pitești, ci cu barosul…! În concluzie, s-a constatat că toată trebușoara fusese făcută cam pe blat, adică prin nerespectarea legii. Și iată cum sună verdictul care le-a stricat toate socotelile ”specialiștilor” din Primărie, care au ghidonat toată afacerea până au intrat cu ea în gard:

”Admite contestația formulată de Devlink Comtech Technologies SRL, în contradictoriu cu autoritatea contractantă Municipiul Pitești- Consiliul Local al Municipiului Pitești. Anulează, în parte, Procesul-verbal nr. 36031/06.08.2020, respectiv mențiunile referitoare la oferta depusă de FIP Consulting SRL și, în tot, Raportul procedurii nr. 38078/19.08.2020 și actele subsecvente acestuia și obligă autoritatea contractantă ca, în termen de

10 zile de la primirea deciziei, să continue procedura de atribuire prin reevaluarea ofertei depusă de FIP Consulting SRL, cu respectarea documentației de atribuire, a legislației incidente și a celor reținute în motivare. Respinge cererea de intervenție formulată de FIP Consulting SRL”.

Altfel spus, s-au anulat toate deciziile luate la licitația respectivă, s-a anulat câștigătorul inițial desemnat în mod incorect, iar acum întreaga sarcină a reparării oalelor sparte de oamenii Primăriei Pitești pe vremea primarului Cornel Ionică îi va reveni noului primar Cristian Gentea, cu tot cu întârzierile de luni de zile ale contractului și durerile de cap aferente.

În final, mai trebuie spus că, după cum arată datele din proiectul european de 10 milioane euro, un număr de 99 de stații de așteptare călători urmează a fi modernizate prin contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii serviciului de transport public local de călători și creșterea atractivității transportului nemotorizat”. După cum urmează, și cităm din datele Primăriei Pitești:

”*Fiecare stație va fi dotată cu câte două panouri laterale electronice pentru informarea călătorilor (cu informații despre traseu, timpul de așteptare și hărți). Toate stațiile vor fi dotate cu câte un panou digital interactiv pentru afișarea, la cerere, a unor informații precum prețul biletelor și abonamentelor de transport.

*Vor fi montate benzi tactile pentru persoanele cu dizabilități și amenajate 20 de puncte de vânzare a biletelor și abonamentelor de călătorie.

*În fiecare stație se vor monta camere video de supraveghere, iar în stațiile de călători de la capăt de linie vor fi amenajate grupuri sanitare.

*Se va introduce sistemul integrat de e-Ticketing pentru transportul public de călători și vor fi amplasate panouri informative în timp real în stații. Vor fi implementate carduri inteligente pentru călători, automate de emitere a cardurilor, aparate de validare a călătoriei în interiorul vehiculelor de transport public și echipamente de control.

*Validarea călătoriei se va face la bordul autovehiculului de transport public. La îmbarcare, pasagerii vor trece cardul prin fața dispozitivului de validare pentru autentificarea dreptului de călătorie.

*Sistemul de Back Office va gestiona toate plățile pentru întregul sistem de taxare și va monitoriza componenta de securitate și control”.

Hai pa și pusi...!

Adina IONESCU

 

The most visited gambling websites in The UK